1 Mart 2014 Cumartesi

Anestezi Teknisyenlerinin Sorunları

Anestezi teknisyeni kimdir ?

Anestezi teknisyeni/teknikeri; sıhhat meslek liselerinin ve meslek yüksekokullarının anestezi programlarından mezun; anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanı doktorun sorumluluğunda ve yönlendirmesi doğrultusunda anestezi işlemlerinin güvenli bir şekilde başlatılması, sürdürülmesi ve sonlandırılması için gerekenleri yapan sağlık teknisyeni/teknikeridir.

Anestezi teknisyenlerinin çalışma alanları.

Anestezi teknisyenlerinin meselelerinin başında yukarıda belirtilen görev tanımının yetersiz olması. Çalışma alanlarının net çizgilerle belirtilmemesi sebebiyle üst amirin buyruğuyla Türkiye’de çeşitli birimlerde çalıştırılmakta bunların başında postop uyandırma birimi,poliklinik hizmeti,ağrı biriminde,eczane biriminde,hasta transportunda ambulansta, operasyon sonrası hasta transportunda,acil serviste,mavi kod uygulamasında Anestezi teknisyeni/teknikeri çalıştırılmaktadır. Ancak kamu hastaneler müessesesinin yayınladığı son genelgede anestezi tek. çalışma birimleri belirtilmiş buradan erişebilirsiniz.

Anestezi teknisyenin skopi ve anestezik ajanla sınavı

Anestezi teknisyenlerinin çalışma şartlarına gelirsek ameliyathanenin hiç de suçsuz olmayan bir ortamının olduğunu söz etmek isterim. Ameliyathanede ki radyosyon’un bir röntgen biriminden  fazla olduğunun ölçseler görecekler fakat çoğu yerde bu hiç ölçülmez siz hiç skopi nin fazla çekilmesinden bozulduğunu gördünüz mü? Ben gördüm bir olay da 150 kere skopi ye basıldığını gördüm. Şimdi radyoloji teknisyeni günde kaç sefer radyosyona maruz kalıyordur. Bu sayıdan fazla mı? Çoğu hastanede değil. Ameliyathanelerde skopi aletlerini her oda da olduğunu görürsünüz ama kimde dozimetre var gördünüz mü? Duvarlarda mermi kaplama olduğuna inandınız mı hiç? Kimin kendine ait skopi önlüğü,skopi gözlüğü var gördünüz mü? Skopi aletine binlerce tl veren sağlık kurumu yöneticileri ne yazık ki çalışanları düşünüpte tedbirini almaz.
Anestezi tek. ameliyathane ortamında ki sıkıntılarında bir tanesi de atık gaz sistemi. Çoğu hastaneye yeni yeni ameliyathaneler yapılsada atık gaz sistemini oturtamadıkları için aletten çıkan anestezik ajanlar ortama verilmekte zati kapalı olan ortamın havası daha fazla kirlenmekte. Yalnızca hava kirlenmesiyle kalmıyor, ameliyathanede çalışanların metobolizmasını, karaciğerini, genlerini değiştirmektedir. Hiç küçümsenmemesi şart olan kimyevi anestezik ajanlar çalışanlar için uzun vadede sıkıntı yaratmaktadır. Anestezi teknisyenleri çok fazla bu gaza maruz kalmakta zira anestezi başlangıcında ve sonrasında hastaya maske tutan anestezi teknisyenleri bu mesafeden gaza daha fazla maruz kalmakta. Buda karaciğerlerinde ve metobolizmalarında geri dönüşü olmayan hasarlara sebep olmakta. Anestezi teknisyenleriyle alakalı yapılan bir araştırmaya göre anestezi teknisyenlerinin çocuklarının cinsiyeti genelde kız olmakta bunun nedeni de anestezik gazlara maruz kalma olarak gösteriliyor. Anestezik gazların sperm kalitesini etkilediğini görüyoruz.Anestezi teknisyenlerinin hem skopi hem  anestezik ajanları hasebiyle , radyoloji teknisyenlerine verilen şua desturu gibi bir desturu olmaları gerektiğini düşünmekteyim. Sıhhat personeline verilmeyen yıpranma hissesi belkide bunlar düşünülerek verilmelidir.

Anestezi teknisyeni neden hayatına kıyıyor?

Kaç tane anestezi teknisyeninin hayatına kıydığını sayamayız dahi her sene gazetelerin 3. sayfalarında görürsünüz anestezi teknisyeninin intiharı. Hangi meslek grubunda bu kadar intihar gerçekleşmekte. Bu konuda ihtiyaç duyulan çalışmalar yapılarak anestezi teknisyenlerinin teste tabi tutulması ve psikologlar tarafından anestezi teknisyenleri ile ilgili çalışma yapılması gerekmektedir. Ben bu konuda anestezik ajanların psikolojiye tesiri ve kapalı ortamın genel hallerini etkilediklerini düşünmekteyim.

Anestezi teknisyeninin çalışma saatleri

Anestezi teknisyenlerinin hasta başından ayrılamadığını biliyoruz. Anestezi teknisyenleri bu yüzden masadan dinlenmeye ve yemeğe çıkamamakta. Uzun müddet hasta başında kapalı ortamda kalmaları ve uyutucu gazlarında tesiriyle vaka başında dikkatlerini dağılması nedeniyle hastaların hayatlarını ve kendilerini tehlikeye atmakta bu yüzden teknisyenlerin içeride kalma sürelerinin belirlenmesi ve yasayla  sabitlenmesi gerekmektedir. Masada kalan teknisyenin gerekli dinlenmesini sağlayarak hasta ve çalışan güvenliğini sağlamak gerekmektedir. Bu yüzden hastanedeki teknisyenlerin sayısının arttırılması gerekmektedir.  Ameliyathanede çalışan anestezi teknisyenlerinin kaç saat vaka da kalabileceği araştırılmalı ve dünya da bu konuda ki çalışmaları değerlendirmek gerekmektedir.

 Anestezi tekniyeni kıyafet parası

Hastanede çalışan personele bakanlık yılda bir kez kıyafet parası vermekte.Anestezi teknisyenlerine de bu kıyafet parası verilmekte ancak 2013 seneninde 33 tl gibi komik bir para yatırıldı. Ameliyathanede çalışan bir anestezi teknisyenin kıyafeti (forma,önlük,terlik) bu ücrete bunlardan yalnızca biri alınabilir. Bakanlığın mantığı her sene bir tanesini mi aldırmak. Serviste çalışan bir hemşireye 120 tl kıyafet yardımı yapılırken anestezi teknisyeni üvey evlat mı?

Anestezi teknisyenlerine 4 senelik eğitim

Anestezi teknisyeni 4 sene sıhhat meslek lisesi eğitimi neticesi anestezi teknisyeni olarak mezun olmakta. 2 Yıllık Anestezi Meslek okuyanlar anestezi teknikeri olmakta. Bakanlık ve sendikalar hemşirelere att ve bir çok bölüme lisans bitirme ve 4 yıllık okul açarken anestezi teknisyenleri üvey evlat gibi hala 2 yıllık okulda okumaktadır. Bu konu neden çözüme erişmiyor. Anestezi tek. hemşirelik lisans bitirme getirileceği konuşuluyor. Bende buradan ne ilgi diyorum.  Burada hemşirenin ve anestezi teknisyeninin farkını anlatmayacağım herkes herşeyi biliyor. Anestezi teknisyenine 4 senelik okul  verilmemesinin nedeni önümüzde anestezi uzmanı gibi bir meslek bulunmaktadır diye düşünülmekte. Bizlere 4 senelik okul okutulunca sanki bizler onlara engeliz. İsimi üstünde anestezi uzmanı doktor. Bize ünvan meseleyse 4 senelik eğitim alan anestezi teknisyeni anestezist olacak nasıl fizyoterapist varsa 4 sene anestezi okuyanda anestezist olacak. Görev tanımını da hastaya minimal teşebbüs yapacak şekilde(damar yolu,im ilaç,iv ilaç ) gibi. Bugün att nin bitirmesi olarak görülen paramedik  bunlardan değişik ne yapıyor. Netice hayat boyu eğitim mantığının oluşması buda bizlere 4 senelik  eğitimin verilmesiyle olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder