7 Şubat 2014 Cuma

Bebeğin zeka geriliğinin nedenleri

Dr. Derya Yenibertiz, sigaranın en büyük zararını anne karnındaki bebeklerin gördüğünü belirterek, "Sigara kullanan annelerin bebekleri, kullanmayan annelerin bebeklerine göre, yüzde 10-15 kilo eksikliği, zeka geriliği ile dünyaya gelebiliyor" diye konuştu.

Yenibertiz, sigaranın içindeki nikotinin, beyinden dopamin salgılanmasını sağladığını ve dopaminin salgılanmasıyla da haz duygusu oluştuğu, enerji düzeyinin yükseldiği ve konsanstrasyonun arttığını belirterek, sigaranın zararlarının bu aldatmacaların ardına gizlendiğini vurguladı.

Sigara kullanan annelerin bebeklerinin, kullanmayan annelerin bebeklerine göre, yüzde 10-15 kilo eksikliği ve zeka geriliğiyle dünyaya gelebildiğine dikkati çeken Yenibertiz, ayrı olarak sigara içen annelerin bebeklerinde erken doğum rizikosunun iki kat fazla olduğu gibi, ölü doğum ve düşük yapma rizikosunun de daha fazla olduğu bilgisini verdi.

BİR SEFER DAHİ TECRÜBE EDEN 4 KİŞİDEN 3'Ü BAĞIMLI OLUYOR
Sigarayı bir sefer tecrübe eden 4 kişiden 3'ünün bağımlı olduğunu ve bu vaziyetin global bir salgın haline geldiğini aktaran Yenibertiz, "Sigaraya hiç başlamamak en iyisi. Ancak bağımlı olmuş kişilerin bırakması sıhhatleri açısından çok ehemmiyetli. Zira hayatının geç döneminde dahi olsa sigarayı bırakmak, sigara içenlerdeki erken ölüm rizikonunu azaltıyor, kişinin sıhhatini iyileştiriyor. Bunun için bırakmakta geç kalmamak gerekli, ne kadar erken bırakılırsa kalp krizi rizikosu başta olmak üzere hayatı tehdit eden rizikoları büyük oranda azalıyor" ifadelerini kullandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder