13 Mart 2014 Perşembe

Raporlu olan sağlıkçıya nöbet tutturulmayacak


Raporu olan sıhhat çalışanın raporu olduğu dönemde nöbet sıkıntısını yaşamaması içim mahkeme karar verdi. Mahkeme kararı ve verilen sonuc. Bakımevinde Çalışan hemşirenin sıkıntı çekmesi üzerine mahkeme müracaat etti. İzmir idare mahkemesinin verdiği kararla raporlu olduğu sürece personel sağlık çalışanın nöbet tutturulmaması gerekmektedir.

Devlet bakımevinde çalışan bir hemşirenin yargı mücadelesi, hastalık sebebiyle rapor alan sağlık çalışanlarına fazladan nöbet yazılmasının önüne geçecek bir kararla sonuçlandı.

İzmir 2. İdare Mahkemesi, memurların hastalık müsaadeyi kullandıkları gerekçesiyle fazladan nöbet tutturulması uygulamasının 657 sayılı Yasaya ters olduğunu bildirdi. Karar, sıhhat çalışanlarına raporlu oldukları dönem kadar nöbet yazan hastaneleri de etkileyecek emsal karar özelliği taşıyor.

İzmir Narlıdere Dinlenme ve Bakımevi Müdürlüğü’nde görevli hemşire Fatma Arzu Gündoğdu, 2012 seneyin şubat ayında hastalık desturu kullandığı gerekçesiyle mart ayında kendisine fazladan nöbet yazıldığını belirterek mahkemeye müracaat etti. 

Genelgeye dayandırıldı

Hastalık desturuna nöbet yazılmasının bakımevi idaresinin genelgesine dayandığını belirten Gündoğdu, uygulamanın, Devlet Memurları Yasayı’nda daha uygulaması bulunmayan ancak, 4857 sayılı İş Yasayı’nda yer alan esnek çalışma türlerinden olan “telafi çalışması” türünün yasaya aykırı olarak başlatılmasının bir örneği olduğunu müdafaa etti.

Dava arzuhalinde, Devlet Memurları Yasayı’nun 101. maddesindeki “günün 24saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan devlet memurlarının çalışma saat ve şekillerinin müesseselerince tertip edeceği” kararının, müessese amirine sınırsız ve keyfi bir takdir yetkisi vermeyeceği vurgulanarak tertip etmenin iptali istendi.

Yoğun günlerde destur alıyorlar

Sıhhat personelinin yetersiz olduğunu belirten idare ise tesiste kalanların rastgele bir sıhhat meselesi ile karşılaşmaması için tedbir alındığını belirtti.

Bakımevi müdürlüğü, “personelin çalışma saatlerini doldurmadan yoğun nöbetleri olan tarihlere eşit gelecek şekilde rapor alma eğilimi gösterdiğini” iddia etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder