17 Aralık 2013 Salı

Aile hekimleri Sağlık Bakanlığı

Sıhhat ocaklarında personel sağlık olarak görev yapan aile hekimleri, birer sağlık danışmanıdırlar. En kolay bir rahatsızlıktan bulaşıcı kastalıklara, aile tasarılamasından çocuk bakımına ve aşı uygulamalarına, hem de sıhhatli beslenme meselelerine kadar hemen her türlü sıhhat ile ilgili müracaat edilebilen alie hekimleri bu manada ehemmiyetli bir sıhhat hizmetini yerine getirmektedirler. Aile hekimliği, birinci basamak sağlık hizmetlerini kuvvetlendirmek ve verilen sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmak için heyetmiştir.

Aile hekimleri Sağlık Bakanlığı’ının öngördüğü eğitimleri alan uzman doktorlardır. Asal olarak savunucu sağlık hizmet vermekle yükümlüdürler. Bu manada birinci basamak teşhis ve rehabilitasyon edici sağlık hizmetlerini, cinsiyet, yaş ve hastalık ayrımı yapmaksızın, herkese kapsamı geniş ve devamlı olarak verirler. Tam gün asalına göre çalışan bu personel sağlık, hizmetlerini sıhhat ocaklarında yerine getirirler. Ancak hanede takip gerektiren, yaşlı, özürlü veya yatalak vaziyetindeki hastaların hanelerine de gitmeleri gerekebilir. Şayet kendi ihtisas alanını aşan ve ileri tedavi gerektiren vaziyetler sözkonusu ise bu hastaları hastaneye sevk eder ve gönderilen hastaların takibini yapar.

Aile hekimleri Bakanlıkça atanır ve kendisine bağlanacak aileler belirlenir. Ancak gerektiği vaziyetlerde aile hekimini değiştirmek olasıdır. Bu vaziyette seçilen aile hekimi 3 aydan önce tekrar değiştirilemez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder